Hersenkronkels, veel vragen en een grote glimlach
Een lijstje Mooiigheid – Oktober ’18
Een lijstje Mooiigheid – Oktober ’18

Een lijstje Mooiigheid – Oktober ’18

Dag tof mens,

Graag deel ik mijn tweede lijstje Mooiigheid met jou.

 •  Afgelopen maandag hadden Hartje en ik allebei vrij. De avond ervoor deelde ik mijn spontane idee om de volgende ochtend de zonsopkomst te gaan bekijken op de vlakte in het bos dicht bij ons huis. En warempel; Hartje ging akkoord (juichende emoticon). Dus op maandagochtend ging om 06:00 uur de wekker, sprong ik vol goede moed uit bed, moest ik Hartje wat aansporen om me te volgen. Met de spiegelreflexcamera, statief, twee bananen en een flesje water gingen we naar het bos. Het was nog pikkedonker en ik vond het fijn en rustgevend om in het maanlicht door het bos te lopen. We genoten van de stilte en de sterren. Het was bijzonder om de lucht eens op dit tijdstip en vanuit dit oogpunt te aanschouwen. Ik deed nog wat yoga (wat aardig goed ging in het zand, op mijn stugge wandelschoenen) en Hartje schoot plaatjes. De lucht kreeg alle kleuren van de Troeltebeertjes en My Little Pony en suikerspinnen en voelde als een kadootje. Het is een gratis uitje; ik kan je alleen maar aanraden om dit ook te doen!

 • Een lied wat me helemaal betovert is Familiar van Agnes Obel. Zie onderaan dit lijstje, daar staat de YouTube-link. Luister en oordeel zelf.
 • Bij veel producten die ik gebruik vraag ik me de laatste tijd af of het milieu-vriendelijker kan. Zo ben ik begonnen met het ‘verzamelen’ van water wat ik in de keuken gebruik, dit doe ik in een emmer, en met die emmer spoel ik het toilet door (ja, dat doe ik). Door hier mee bezig te zijn besef ik me pas hoeveel water ik verspil. Handen wassen, water waar ik de eieren in kook en waar ik ze vervolgens mee laat ‘schrikken’, tafelwater wat niet op is gegaan; er is zoveel water wat ‘over’ is… ik doe het in de emmer. Met dit ‘afvalwater’ spoel ik gemiddeld zo’n twee keer per dag het toilet door. En dat geeft me een goed gevoel.
 • Deze week heb ik herfstvakantie (lang leven het onderwijs!) en heb ik zelf herbruikbare wattenschijfjes gemaakt. Dagelijks gebruik ik zeker één wattenschijfje om ’s avonds mijn gezicht te reinigen. Buiten dat deze niet heel vriendelijk zijn voor het milieu, dacht ik dat er ook wel een andere manier van reinigen zou bestaan. Nu heb ik een achttal badstof wattenschijfjes gemaakt van een oude handdoek. Deze wattenschijfjes kan ik gewoon in de was doen! Ze zijn toch wat aan de harde kant, dus ik heb hier (hopelijk) zachtere gekocht. In een volgende lijstje zal ik mijn ervaringen hierover delen.
Herbruikbare wattenschijfjes in de maak. Ze zijn uiteindelijk dubbellaags geworden.
 • Wat mij zeer dankbaar stemde de afgelopen week, is het feit dat een vriendin aangaf mee te willen naar het theaterstuk Een klein leven. In december 2019 (ja, 2019!) gaan we naar Amsterdam om daar Toneelgroep Amsterdam te aanschouwen. Het oorspronkelijke verhaal is in boekvorm, geschreven door Hanya Yanagihara. Het is het meest heftige en pijnlijke boek wat ik ooit heb gelezen. Maar tegelijkertijd ook het meest bijzondere, omdat het mij zo in beweging zette. Ik heb menig avond vechtend tegen mijn tranen, maar ook huilend en vol plaatsvervangende machteloosheid op de bank gezeten. Het boek zal me altijd bij blijven, in ieder geval het gevoel wat het bij me losmaakte. Ik ben voornemens om het in de kerstvakantie voor de tweede keer te lezen. En ik tel stiekem de dagen af tot de voorstelling in december 2019.

Oktober is mijn lievelingsmaand denk ik.

Omdat herfst. En herfst.

Ik geniet in ieder geval met al mijn zintuigen en hoop dat jij dat ook doet 🙂 

Liefs,

Anniek

2 Reacties

 1. Jeanne

  Weer een mooi stuk Anniek,? En wat een prachtige foto’s. Maar wat wil je met zo’n fotograaf!!
  Dat is het wel waard om zo vroeg uit de veren te gaan op jullie vrije dag.
  Geniet van de voorstelling in Amsterdam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.