Hersenkronkels, veel vragen en een grote glimlach
Retraite
Retraite

Retraite

Vier dagen in volledige stilte, zonder contact met de buitenwereld. Dat is wat ik ging ondernemen. Sommige mensen uit mijn omgeving waren vol vragen of zelfs een beetje jaloers. Verschillenden vonden het oprecht raar. Begrijpelijk. Een klein beetje raar was het eigenlijk ook wel.

Op 27 december 2014 liep ik in alle vroegte met mijn trolley door de verse sneeuw. De trein bracht me naar Drenthe, alwaar ik leefgemeenschap De Hobbitstee mocht betreden. Op deze prachtige locatie, omringd door bos en heide, vond De Verstilling plaats, een vierdaagse retraite, begeleid door Shaz.

En het was behoorlijk heftig.

Nog voordat we de stilte ingingen via een ceremonie, kwamen de tranen en wilde ik naar huis. Want “Ik had heimwee” en “zo ben ik nu eenmaal”. Shaz adviseerde me om van moment tot moment te kijken. Geprobeerd. Ik zou me ook echt een zwakkeling voelen als ik na een halve dag al naar huis zou gaan. Met pijn en moeite bleef ik de eerst dag. Ondanks de fysieke klachten zoals maag- en hoofdpijn overleefde ik zelfs de nacht. De volgende dag wilde ik toch écht naar huis en had ik mijn koffers al gepakt. Op aanvraag konden we coaching krijgen van Shaz dus dat deed ik nog even. Shaz benoemde tijdens een wandeling dat het heel mooi was dat ik me thuis voel op een plek, maar dat ik moet leren om me thuis te voelen bij mezelf.

En dat was het keerpunt.

Stop, focus.

Adem.

What the fuck ben je aan het doen Anniek.

Uiteindelijk, na veel denken en schrijven, is er een knop om gegaan die middag. Er kwamen geen tranen meer, geen verlangen om weg te gaan. De lichamelijke klachten verdwenen spontaan. Eindelijk kon ik gaan genieten. Van al het bijzondere en fijne op deze prachtige plek. Van het eten, driemaal daags vers voor ons klaar gemaakt door onze privé-kok Martje. Biologisch, vegetarisch en verrukkelijk. Van de yoga (elke ochtend om 07:30 uur) en massage van Janneke. Tijdstip boeide niet want het was fijn. Van de activiteiten van Shaz, variërend van creatieve schrijfopdrachten tot visualisaties en knip- en plakwerk. Van de vrije ruimte die we zelf in mochten vullen met schrijven, wandelen, kleuren, mediteren, slapen, bij de kachel zitten, thee drinken. Alles in stilte.

Het stil zijn was zo moeilijk niet. Het leven zonder telefoon en laptop en boeken was heerlijk. Wat het voor mij lastig maakte, was mijn brein. Alles willen begrijpen, analyseren, snappen. Wat betekent deze persoon in mijn visualisatie? Waarom hang ik in godsnaam tegen een hunebed aan om 08:00 uur in de ochtend en hoezo kan dit goed voelen? Wat is de reden dat ik bij deze ene boom wil gaan staan? Zelfs de heimwee ging ik goedpraten in mijn hoofd. Maar het enige wat ik hoefde te doen, was voelen. Verder niks.

Gelukkig heb ik stappen kunnen zetten en weer het één en ander in werking kunnen stellen. Oude dingen los kunnen laten en nieuwe op gang gebracht. Wensen en verlangens voor het nieuwe jaar iets concreter gemaakt voor mezelf.

En ik heb mijn hart wat meer kunnen openen. Voor iedereen om me heen, maar vooral voor mezelf.

images
* Lijkt zo’n retraite je ook wat? Ben je een gevoelig persoon of heb je ooit behoefte aan rust? Neem eens een kijkje op de website van Shaz. Ze schrijft overigens ook superleuk dus kijk maar gewoon even =)

10 Reacties

 1. Jeanne

  tja Anniek, het was ook echt iets voor jou, en ja, die heimwee, daar heb je toch wel vaker last van. Even door die zure appel heenbijten en je gedacten ergens anders op fokussen , dan komt het allemaal goed.
  Dit moeten meer mensen vaker doen. Is goed voor de stres. Geen wonder dat er veel mensen ziek worden tijdens een paar vrije dagen,

 2. karin

  Hallo Anniek,

  Sta op het punt om me aan te melden voor de Vestilling in mei. Bij het lezen van de eerste regels van jouw ervaring, barst ik in dikke tranen uit. Pff, ik voel het gewoon. Alsof ik daar (al) ben.
  Héél heftig, héél mooi en wat een ”power” stráált dit uit.
  Wéés trots op jezelf en wie wet help je mij met jouw verhaal over de streep, om er ook voor te gaan.

  1. Anniek

   Hoi Karin.
   Bedankt voor je reactie. Wat mooi om te lezen dat ik wat bij je losmaak!! Ik zie dit als positief =) en hoop echt dat je mee gaat doen aan de Verstilling. Mij heeft het heel veel geboden, en ik zou het zo nog een keer doen.
   Als je nog vragen hebt over mijn ervaringen dan hoor ik ze graag, mijn emailadres kun je bij ‘contact’ vinden.
   Liefs en succes met je beslissing!
   Anniek

   1. karin

    Hallo Anniek,

    Ik heb vandaag de knoop doorgehakt…..Ik zeg JA tegen ‘”de Verstilling”.
    En weer komen de tranen…
    Maar gaat goed komen. Ik hoop dat er bij jou nog steeds mooie dingen op je pad komen, sinds je de Verstilling hebt gedaan.

    groet, karin

    1. Anniek

     Hoi Karin

     Waaaauw, super tof dat je de stap gezet hebt!! Ondanks dat we elkaar niet kennen ben ik heel trots op je =)
     Bij mij komen er nog steeds mooie dingen op mijn pad ja. Als ik mijn zintuigen goed benut, dan elke dag wel een aantal =)
     Ik wens je heel veel kracht, plezier en een mooie tijd toe met De Verstilling.
     Ben benieuwd hoe je het gaat beleven. Misschien spreken we elkaar nog eens.

     Liefs,
     Anniek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.