Hersenkronkels, veel vragen en een grote glimlach
Gekleurd verleden
Gekleurd verleden

Gekleurd verleden

Hoe gekleurd is ons verleden eigenlijk? Gisteren zag ik de opmerkelijke film ‘Her’ van Spike Jonze en daar zit een fascinerende zin in, die mij aan het denken heeft gebracht (overigens bracht de hele film me aan het denken, bewonderenswaardig vernuftige techniek gaat mijn petje soms echt te boven). De betreffende zin gaat als volgt:

tumblr_mznvmuBoJa1sfs4vqo1_500

En dat riep vragen bij me op. Hoe beleven wij ons verleden? Beleven we het verleden zoals het was, of zoals we dénken dat het was? En is dat dan op waarheid gebaseerd? Kunnen we nog precies terughalen hoe een situatie verlopen is? Of is onze beleving achteraf juist de nieuwe waarheid over wat gebeurd is?

Ik ben zo’n eigenaardig persoon die vrijwel dagelijks schrijft. Niet zozeer in een dagboek, maar in schriftjes, notitieboekjes, mijn laptop, op mijn hand, in mijn telefoongeheugen, en zo voorts. Vaak gaat het om mooie zinnen waar ik langer over na wil denken of die iets met mij doen. Maar ook geregeld is het in dagboekvorm en schrijf ik over wat ik mee heb gemaakt die dag. Maar wat vertel ik mezelf dan? Eigenlijk vertel ik mezelf een verhaal, het verhaal van mijn beleving achteraf, van mijn herinneringen.  Want hoe je het ook wendt of keert, onze gedachten aan wat is geweest, zijn ten alle tijden gekleurd. Ervaringen die we leuk vonden, zijn in onze herinneringen positief. Misschien wel meer positief dan dat het moment daadwerkelijk was. Was het een klote-avond, dan zullen we er ook met een vervelend gevoel aan terugdenken. Ons gevoel kleurt al onze herinneringen, en daarnaast kunnen we ons nooit of te nimmer exact herinneren wat gebeurd is. En de herinneringen díé we hebben, zijn niet altijd betrouwbaar. Ze verslijten en vervagen gedurende de tijd.

Mijn conclusie is dat een gebeurtenis tijdens het bewustzijn altijd anders is dan in de herinnering. Maar dat is iets wat ik zelf niet kan veranderen en wat ik ook niet pretendeer. Mijn herinneringen zijn vaak ook veel te tof om aan te twijfelen. Dus mijn verhaal is mijn waarheid. Zowel in het moment, als achteraf.

Voor de mensen die zin hebben in een bijzondere film, met een prachtig personage neergezet door Joaquin Phoenix, kijk de trailer maar eens hier onder.

Her – trailer 

Oh, en besides, het personage Theodore, gespeeld door Joaquin Phoenix, is zo’n massive boeiend persoon! Zijn manier van denken gecombineerd met zijn snor en bril maakt de film nog boeiender dan dat ie al is =) 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.