Hersenkronkels, veel vragen en een grote glimlach
Omscholen als dertiger: DOEN!
Omscholen als dertiger: DOEN!

Omscholen als dertiger: DOEN!

Afgelopen jaar heb ik me laten omscholen van hulpverlener tot docent. Hoe is het eigenlijk zover gekomen? Waarom heb ik dit gedaan? En is het de juiste beslissing geweest? In deze blog zal ik uitleggen hoe het idee tot omscholen is ontstaan en hoe dit traject verlopen is.

De start van mijn loopbaan

In 2006 was ik klaar met de studie Sociaal Pedagogisch Hulpverlening, maar voor mijn gevoel was ik nog niet klaar met studeren. Dus ik ging door, dagelijks op en neer naar de Universiteit Utrecht. In 2008 studeerde ik af als orthopedagoog en nam ik trots mijn bul in ontvangst. Hierna ben ik gaan werken: in de kinderopvang, op behandelgroepen voor kinderen en jongeren met gedragsproblemen, als testleider en uiteindelijk als ambulant hulpverlener. Tussendoor specialiseerde ik me als jongerencoach en startte ik mijn eigen onderneming in die branche.

Na bijna tien jaar in de hulpverlening gewerkt te hebben besefte ik dat ik het werk zwaar vond worden. Naast de problematiek die steeds vaker erg heftig was vond ik dat ik teveel verantwoordelijkheid had. Ook kon ik het werk moeilijker naast me neerleggen. Uiteindelijk besloot ik een sabbatical te nemen: in november 2016 raakte ik moedwillig werkeloos.

Zoektocht met veel twijfels

Een zoektocht volgde; een zoektocht met veel vragen en weinig antwoorden, met onzekerheden en twijfels. Maar er waren ook zeker mooie ontwikkelingen. Zo ging ik aan de slag als vrijwilliger bij VluchtelingenWerk, als taalcoach en klassenassistent. Het NT2-onderwijs beviel me wel, alleen miste ik diepgang. Maar het onderwijs bleef me boeien; onderwijs aan jongeren en jongvolwassenen. Toch mijn doelgroep. Een open dag bij de opleiding tot docent pedagogiek bracht me meer duidelijkheid, maar tilde me nog niet de drempel over. Ik durfde niet. “Wat als….?”

Drieëndertig en opnieuw weer student

Uiteindelijk hakte ik op een avond spontaan de knoop door en schreef me in voor de deeltijd hbo opleiding tot docent pedagogiek. Een grote last viel van mijn schouders; er was eindelijk duidelijkheid. In september 2017 startte ik met de opleiding. Door de vooropleidingen die ik gevolgd heb kreeg ik behoorlijk wat vrijstellingen. Op maandagavond en soms ook op donderdagavond zat ik in Tilburg in de schoolbanken, mijn stage startte per direct in het mbo en ik pakte mijn oude werk in de hulpverlening weer tijdelijk op. Het was met tijden hard werken, maar ik haalde veel voldoening uit het studeren en de persoonlijke ontwikkeling. Na een jaar mocht ik mijn diploma in ontvangst nemen en kon ik op mijn stageplek blijven werken als docent. Goodbye hulpverlening, hello onderwijs!

Achteraf gezien

Nu kijk ik met trots terug op de zoektocht die ik doorlopen heb. Mezelf laten omscholen was de juiste stap in mijn loopbaan; het mbo is een wereld waar ik veel van mezelf in kwijt kan. Ik coach de jongeren als traject- en stagebegeleider, ik mag allerlei lessen vormgeven en werk mee aan innovatieprojecten. Met plezier ga ik naar mijn werk en ik ben nog lang niet uitgeleerd in deze wereld.

(Maar Anniek, hoe ging dat financieel enzo? Praktisch gezien kreeg ik een uitkering en had ik dus met het UWV te maken. De opleiding tot docent werd gedeeltelijk vergoed door de overheid. Tevens had ik voor een buffer gezorgd. Wat ook belangrijk was, is dat er mensen waren die me goed bijgestaan en geholpen hebben. Mensen die het beste met me voorhadden. Zonder hen was dit traject mogelijk niet zo vlekkeloos verlopen.)

Als je ook nadenkt over omscholen: ik kan het alleen maar aanraden!

Anniek

10 Reacties

 1. Jeanne

  Super trots op jou Anniek, heel goed dat je die stap gezet gezet hebt!
  En dan in zo korte tijd.
  Maar goed dat je al ’n half jaartje geproefd had op het voortgezet onderwijs.
  Dat vond je toen al heel leuk!
  Fijn dat je nu op een goede plek zit!

 2. Wilma Arts

  Hoi Anniek,
  Wat fijn dat jij in het onderwijs bent gaan werken, mensen als jij zijn broodnodig!
  Je hebt je hart gevolgd, super!! Ik heb n stukje van je zoektocht meegekregen en ben blij dit te lezen!
  Veel succes maar vooral plezier. X

 3. Wat een mooi verhaal! Knap dat je de beslissing hebt gemaakt om je te laten omscholen en fantastisch dat het zo goed bevalt! 🙂
  Zelf studeer ik (hopelijk!!) over drie maanden af als mwd-er/social worker, een richting waar ik heel enthousiast over ben. Maar de dingen die jouw in de weg zijn gaan zitten begrijp ik ook. Ik werk zelf momenteel nog een paar uren als ambulant begeleider, heel leuk maar het kan ook zwaar zijn! Voor mij is het soms ook moeilijk het niet mee naar huis te nemen. Maar ik hoop dat in de komende jaren nog wel te leren! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.