Hersenkronkels, veel vragen en een grote glimlach
Vriendschap verandert
Vriendschap verandert

Vriendschap verandert

Deze blogpost schrijf ik naar aanleiding van een première waar ik gisteren ben geweest. De film “MOOI GEWEEST – een leven na de Heideroosjes” werd gepresenteerd en daarna was er ruimte voor vragen vanuit het publiek, voor de regisseur en de ex-bandleden. Een van de meest intrigerende onderwerpen uit de film was – voor mij – de vriendschap van de bandleden. Na drieëntwintig jaar lief en leed met elkaar gedeeld te hebben, volgde iedereen daarna zijn eigen weg. De vraag was wat dit voor de vriendschap betekende. Was deze nog hetzelfde? Misschien in een ander jasje gegoten maar wel in dezelfde dimensie? Kan dat eigenlijk met vriendschap?

file0001602209938

Iedereen zal het  wellicht  herkennen. Vriendschap verandert door de jaren heen. Ieder mens verandert, evolueert, maakt keuzes. Daarmee veranderen tegelijkertijd ook de relaties om iemand heen. Of het nu je eigen invloed is of die van de ander, het is een gegeven dat vriendschap aan verandering onderhevig is op den duur. Soms is dat lastig om te accepteren. De mens legt bij teleurstelling vaak automatisch de ‘schuld’ bij de ander, terwijl er volgens mij geen ‘schuldige’ kan zijn in deze. Waar mensen bij betrokken zijn, is ontwikkeling, en staat de tijd nooit stil. Gelukkig maar.

Op de middelbare school had ik een goede vriend. Ik speelde toneel met hem en we dronken thee op een bontgeschilderd bankje op het schoolplein. Volgens menigeen waren we freaks omdat we er vreemd uitzagen. Nadat we onze diploma’s behaald hadden, verdween hij naar Amsterdam en ik bleef in mijn eigen veilige haven. Verandering van windrichting zorgde ervoor dat we elkaar zo’n zeven jaar niet meer zagen en niet meer spraken. Totdat we weer met elkaar in contact kwamen, en ik maar gelijk de gehele dag bij hem verbleef omdat we zoveel bij moesten praten. Er was niets veranderd, helemaal niets. De vriendschap was nog steeds hetzelfde. Zo blijkt dat de kwaliteit in vriendschap belangrijker is dan kwantiteit. En dat kwam gisteren ook terug bij de Heideroosjes.

Vriendschap is een gevoel, dat zit in je hart, stroomt door je bloed. Vriendschap is niet perse te definiëren in een verwachting. Hoewel ik wel denk dat je verwachtingen mag hebben in een vriendschap. Voor mezelf heb ik een tijd terug de keuze gemaakt om mijn energie enkel te stoppen in mensen waar ik me prettig bij voel, maar waar ik naar mijn gevoel ook iets van terug krijg. Mensen waarvan ik blij word als ik ze zie of spreek, en wederzijds (althans, dat hoop ik dan maar ^^). Als dat niet zo is, dan wringt er iets, en word ik niet gelukkiger. Als ik mezelf mag zijn zoals ik ben, en dat wordt geaccepteerd, en mensen zijn blij voor me en ik voor hen, dan zit het goed.

Thanks, friends =)

* Zie hier de trailer van de film “MOOI GEWEEST – een leven na de Heideroosjes”, het regiedebuut van Leon Verdonschot. Een mooie, toffe en zelfs ontroerende film.

6 Reacties

 1. Lilian

  Hey Anniek,

  Ik heb je blog weer met veel interesse en plezier gelezen en er is weer veel herkenning.

  Vriendschap = dynamiek tussen 2 mensen waarbij een ontmoeting alleen optimaal kan zijn wanneer beide voor die ontmoeting kiezen en waarbij er voor elk ruimte is om zich vrij te kunnen bewegen binnen het kader van respect.

  Door zoveel mogelijk zonder verwachtingen te leven zal ik ook minder snel teleurgesteld zijn en ervaar ik veel dingen die op mijn pad komen als een kadootje.

  Echte kadootjes (die je in een winkel kunt kopen) daar heb ik dan weer niks mee.

  Het mooiste kadootje dat iemand mij bijvoorbeeld met mijn verjaardag kan geven is om met plezier te komen en te zijn!

  🙂

 2. Mooi! Zo is het ook. Vriendschap draait er niet om dat je elkaar perse veel ziet, maar de momenten dat je elkaar weer ziet de moeite waard blijven. Van binnen weet je dat je slechts enkele echte vrienden hebt en die dat ook blijven 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.